Kıl Keçisi
Atatürk, ''Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez’' demiştir.
Atatürk’ün Yörüklerle ilgili bir sözü daha var:
“İnsanlık, eski Mısırlarıyla, Yunanistanlarıyla, Romalarıyla ve bunlar bütün bedii eserleriyle ayağa kalksa ve başlarında bugünün kendi verimleri olan bütün medeniyeti, musikileriyle, şiirleriyle, sanatlarıyla ve bütün eserleriyle gözümün önüne dikseler, dikilseler.., benim gözüm, benim duygum, benim sevgim, yine ıssız dağlar başında yanık kavalını üfleyen, yarım çarıklı Türk çobanındadır.”
Keçilerin Kralı Kıl Keçisi
Ormanların kralı aslansa, keçilerin kralı da kıl keçisidir. Kıl keçisi düşmanları belki gerçeği görürler
Kıl Keçisi Türkiye’de en yaygın olarak yetiştirilen keçi ırkıdır. Türkiye'de ki mevcut keçi sayısının %80 den fazlasını kıl keçisi oluşturur. Halk arasında kara keçi olarak da bilinir. Masrafsız keçi yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçiler kıl keçisini tercih etmektedirler.
Dağlık ve tepelik yerlerde yetiştiriciliği yaygındır. Kıl keçi, sıcak ve soğuğa toleranslı yağsız ve yüksek aromalı et veren, makiliklerden iyi yararlanabilen, hastalıklara mukavim, dayanıklı, uzak mesafelere iyi yürüyebilen süt ve et verimi yeterli, yüksek kalitede deri veren iri vücut yapılı bir keçi ırkıdır. Anadolu’nun iklim, çevre ve yetiştirme koşullarına dayanıklı iyi adapte olmuştur.
Kıl keçilerinin vücut rengi genellikle siyahtır. Ancak gri tonları ile kahverengi ve alaca renklerde rastlanır. Hem keçiler hem de tekeler büyük çoğunlukla boynuzludur. Kıl keçilerinin her iki cinsiyetinde de sakal vardır. Kulaklar genellikle uzundur ancak, daha kısa kulaklı olanlar da vardır.
Kıl Keçilerinin Verim Özellikleri; Kıl keçiler kombine verimli bir milli keçi ırkımızdır. Yetersiz bakım ve besleme ile her türlü iklim koşullarına çok iyi uyabilen dayanıklı bir ırktır. Döl verimi iyi bakıldığında, çiftleşme öncesi keçileri enerji ağırlıklı yemlerle beslenir, vitamin ve mineral maddeleri verilebilirse. Bir doğumda1-1.5 oğlak elde edilir. Laktasyon süreleri 180-235 gün ve laktasyon süt verimleri 100-130 kg arasındadır. Sütteki yağ oranı %5-5.5 arasındadır. Keçilerde canlı ağırlık 45-65 kg, teklerde 60-90 kg’dır. Kıl verimi teklerde 1-2 kg, keçilerde 0.5-1 kg arasındadır.
İyi bakılan ve seleksiyon (eleme) yöntemi uygulanan sürülerde kıl keçisi süt verim ortalaması 2lt’ ye ve oğlak sayısı keçi başı 1.5- 2.0 kadar ulaşabilmektedir. Saanenlere gösterilen bakım ve beslemenin yarısı kıl keçilerine gösterilse kıl keçilerinde çok daha yüksek verimlere ulaşmak mümkündür. Araştırdıkça kıl keçisiyle ilgili birçok sürpriz verim değerlerine ulaşılacaktır.
Yem bitkileri kıl keçilerinin et ve süt verimini yükseltmede adeta bir doping rolü üstlenmektedir.
Kıl keçilerini hiçbir keçi ırkıyla melezlemeden düzenli olarak 25 keçiye bir teke hesabıyla akrabalığı izin vermeden başka sürülerden daha önce hiç kullanılmamış teke temin ederek doğacak oğlaklarda yüksek verimlere ulaşmak mümkündür
Sütteki yağ oranı bakımından ve süt kalitesi yönünden mükemmeldir. Türkiye'de keçi ırkları arasında süt yağ oranı bakımından 1.sıradadır. Sütü bebek maması imalatçısı firmalar ve mandıracılar tarafından tercih edilmektedir. İyi bakım besleme şartlarında Kıl Keçileri çok daha yüksek süt ve et verimlerine ulaşabilmektedir. Bugüne kadar seleksiyon ve kendi arasında ıslah çalışması yapılmaması Türk Bilim Adamları olarak bizim büyük eksikliğimizdir.
Kıl Keçileri kötü bakım besleme şartlarında ve zor tabiat koşullarında hayatta kalma yetenekleri mükemmeldir. Kara Keçi hiç ilave yem vermeden dahi et ve süt verimini devam ettirebilen dünyadaki yegane keçi ırkıdır. Kıl Keçisinin makilik alanlarda çalı ve otlarla beslendiği göz önüne alınırsa kıl keçisinin eti ve sütü tamamen organiktir. Organik hayvansal üretim yapmak isteyenlerin kıl keçisi yetiştiriciliğine yönelmeleri doğru bir seçim olacaktır. Kıl keçisi sahibine en çok kazanç sağlayan keçi ırklarımızdan biridir
Kıl Keçilerinin kötü bakım besleme şartlarında, Saanen Keçi yetiştiriciliği yapılsa herhalde hayatta birtek Saanen keçisi kalmayacaktır. Aslında en az masrafla en çok verime ulaşılan keçi yetiştiriciliği kıl keçi yetiştiriciliğidir. Masrafsız karlı bir keçi yetiştiriciliği yapmak isteyenler kıl keçisi yetiştiriciliğine yönelmeleri gerekmektedir. Kıl Keçisi etinin, kolestrol oranı düşük yağsız lezzetli bir ete sahiptir.
Kıl keçilerini, Honamlı Keçisi, Etçi Boer Keçisi, Sütçü Halep Keçileri, Kilis Keçisi ve Kaşmir Keçileriyle melezlenerek verimlerini yükseltmek mümkündür. Ama en önemlisi saf olarak Kıl Keçisi Yetiştiriciliğinin yapılmasıdır. Şuan Kıl Keçisi de Tiftik Keçisi gibi nesli tükenme tehdidi altına girmiştir. Derhal Orman Bakanlığının Kıl Keçisi politikası gözden geçirilmelidir.
Kıl keçisi (kara keçi), Honamlı keçisini yok pahasına satma. Kıl Keçisi ormanı yok ediyor diye yörüklere orman yasaklanmaktadır. İddialar bilimsel temelden yoksun, gerçeklerle uzaktan yakından alakası yoktur.
30 metrelik devasa ağaçları keçimi yedi?
Ormanın bahçıvanı keçiyi suçladınız
Ormanın yangıncısı kara keçiyi suçlu ilan ettiniz
Ormanın fidancısı kıl keçisine demediğinizi bırakmadınız.
Ormanın gönüllü gübrecisini hedef tahtasına koydunuz
Ormanda tırnaklarıyla erozyona mani olan kıl keçisinin ekosistem üzerindeki olumlu yönlerini göz ardı ettiniz
Her şeyi organik olan fakir besleyen kara keçinin soyunu kesmek mi hedefimiz.
Makilik çalılıklarla beslenen kıl keçisinden elinizi çekiniz. Köyden kente göçü teşvik etmeyiniz, garibanların elinden ekmeğini almayınız.
Madem bu hayvan zararlı niçin yüce yaratıcı yarattı tarihin derinliğinden beri bu dağlar ve bu keçi birlikte barış içinde bugüne kadar geldi, ormanlar yok olmadı da bugün mü yok oldu.
Ormandan kaçak kesim yapanların, orman hırsızlarının, tarla açanların, ormanı talan eden arazi mafyasının, ormanı küle çeviren yangınların faturasını kıl keçisi ve yörüklere niçin çıkarılır anlamış değiliz. Çobanlar eğitin, kazançlarını arttırın, elinden baltasını, keskisini alın ama keçisini değil.
Niçin keçi yetiştiricisine yem bitkisi tohumlarını ve ot balyalarını ücretsiz vermezsiniz.
Kıl keçisi-kara keçinin rengiyle uğraşırsınız. Saanen Keçisi ormanı yok etmez, Kıl Keçisi orman düşmanıdır safsatasının arkasına sığınırsınız. Keçi ormanı yok etmez insan yok eder. Geçmiş medeniyetlerin yok ettiği ormanların, Timur’un yaktığı ormanların faturasını bile Kıl keçisine kesiyorsunuz. Ağaç yetişme imkanı olmayan yüksek rakımlı bozkırların hesabını dahi, kara keçiden sorarsınız. Tarih boyunca ısınmak için, tarla açmak için ve madencilik için kesilen ağaçların suçlusu olarak, Kıl Keçisini hedef gösterirsiniz.
Sakın ha Kıl keçilerinizi satmayın birlik olun. Tarlanıza yem bitkisi ekin, ki rahat edesiniz.
Milli Keçi Irkımız Kıl Keçisi kendi ana vatanında itilip kakılmakta adeta Ülkemizde istenmeyen hayvan ilan edilmiştir. Ormanı kıl keçisi değil, insan yok ederken, fatura zavallı kara keçiye kesilmiştir. Bu hayali suçlamaya Türk Milletinin inanması istenmektedir. Halbuki makilik alanlarda çalı ve ottan başka şey yemeyen kıl keçisi, nasıl oluyor da 30 metrelik devasa ağaçları devirip yiyor diye kimse sormamaktadır. Dünyada kendi hayvan ırkına bu kadar hor hakir davranan bir millet bizden başka yoktur herhalde. Tabiatta ekolojik denge için olmazsa olmaz olan Kıl Keçisi kendisine sahip çıkacak bilim adamları aramaktadır. Orman Bakanlığını Kıl Keçisi politikasını gözden geçirmeye davet ediyoruz.