Boer Keçisi    

Boer Keçi Yetiştiriciliği

Hayvan bilgisi Boer keçisi Güney Afrika kökenli bir keçidir. Sıcak Ekvator kuşağı ve Tropikal bölgede yetişir. Sıcak iklim keçisidir. Türkiye'de, Akdeniz ve Ege iklim kuşakları dışında yetiştiriciliği iklimsel uyum nedeniyle ciddi riskler taşır. Boer Keçisi soğuk bölgeler için tavsiye edilmez. Kısa boylu keçilerdir.

Boer keçi ırkı hızlı büyüyen, düşük kolestrollü yağsız ete sahip etçi bir keçi ırkıdır. Kısa boylu bodur keçilerdir. Mükemmel işaretli çoğunlukla baş ve boyun kestane, çikolata renkli kıllarla diğer vücut kısımları ise beyaz beyaz kısa kıllarla kaplıdır. Boer Keçiler Nubian Keçiler gibi, uzun sarkık kulaklıdır. Diğer keçi ırklarına göre annelik içgüdüleri daha fazladır


Boer keçisi özellikleri bakımından sakin ve uysallık açısından Halep keçisine benzer.   

Çok uysal hayvanlardır. Bu ırk et üretimi için beslenmektedir. Birçok ülkede saf ve melez Boer yetiştiriciliği yapılmaktadır. But gelişmesi oldukça iyidir. Olgun Boer Tekeler 110-135 kg, erişkin Boer keçiler, 90-100 kg ağırlığa ulaşabilirler. Kastre erkek çebiçlerin ağırlığı 100 kg ulaşabilmektedir.


Boer Keçiler geyikler gibi kanatkar hayvanlardır. Mineral maddeler keçi sağlığı için çok önemlidir, bilhassa bakır minareli Boer Keçiler için çok önemlidir. Bakır mineral eksikliğinde keçilerde ishal, döl tutmama, yavru atma, ve uyuşukluk gözlenir

Boer keçisi bakımı 

Boer keçisi bakımı kolay olan bir keçi cinsidir. Boer keçileri yılın her mevsimi kızgınlık göstermektedir. Bu nedenle iki yılda 3 kez doğum yapabilmektedirler. Böylece bir keçiden yılda3.6 oğlak almak mümkün olmaktadır. İkizlik ve üçüzlük çok yaygındır.


Beside oldukça hızlı gelişen Boer oğlaklarında günlük canlı ağırlık artışı 227-270 gr aralığındadır.

Bir kg ağırlık artışı için sağlamak için tükettiği yem miktarı oldukça düşüktür. Boer etçi keçilerinin karkas et kalitesi oldukça yüksektir. Boer keçi sütü çok değerlidir. Kırmızı Boer Keçileri daha çok tercih edilmektedir.

Boer keçisinde en önemli kusur sütleri ancak yavrusunu doyurabilmektedir, çok fazla sütü yoktur. Bu haliyle Boer keçisi tek yönlü kazancı olan bir keçi ırkıdır. Halbuki Halep (Şami) keçileri kombine verimli (etçi ve sütçü) bir yerli keçi ırkıdır. Bu haliyle sütü olmayan keçiyi Türk Keçi Yetiştiricisi beslemekten kaçacaktır. Saanen keçisinde olduğu gibi gerçek dışı abartılı rakamlarla Boer reklamı yapmak son derece yanlıştır. Türk basını Boer keçisini çok fazla abartmış keçiyi adeta dana yapmıştır. Boer konusunda bu güne kadar bazı çalışmalar olmuşsa da dişe dokunur bir sonuç alınamamıştır.


Dünyada Boer Keçilerin melezlemesi, Boer x Ankara Keçisi, Boer x Kiko Keçisi, Boer x Nubian Keçisi,

Boer x İspanyol Keçisi arasında yapılmaktadır. Ülkemizde Boer x Kıl Keçisi arasında melezleme çalışması denenmiştir.

Melezleme ülkemiz hayvan varlığına ciddi zararlar vermektedir. O nedenle Boer keçisini saf yetiştirmek en doğru seçenektir.


 Boer Etçi Keçi Yetiştiriciliği anavatanı Güney Afrika, Avustralya, Yenizelanda, Amerika'da yoğunlaşmış durumdadır.

Boer Keçicilikte, Filipinler ve Vietnam canlı Boer Keçisi, Hindistan Boer Embriyosu, Çin ve Yeni Zelanda, Boer Embriyosu ve Boer Canlı Keçi talep etmektedir.



Boer Keçi Ticareti Dünyada her gecen gün hızla büyümektedir. Boer keçisine en çok ilgi duyan ülkeler: Malezya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Hindistan, Kanada, İngiltere

Boer keçisi nerden alınır? Satılık boer keçisi için en uygun bölge Uzak Doğu'dur. Boer keçisine bugünün bilgileriyle, Boer keçisine teşvik yoktur.

Boer keçisi yetiştiriciliği işinde ülkemiz çok geç kalmıştır. Saanen Keçisi melezleriyle yüzbinlerce çiftçiye beyhude zaman kaybettirilmiştir. Ülkenin enerjisi çıkmaz sokaklarda yok olup gitmiştir. Dünyada et keçisi yetiştiriciliğinde baş döndürücü gelişmeler yaşanmaktadır. Yabancılar et keçisi olarak Halep keçimizi takibe almışlardır. Bunun en açık örneği Hindistan başta olmak üzere 40'a yakın ülkeyi sayabiliriz. Kendi hayvan ırklarımıza sırtımızı dönüp yabancı ırkların peşinde platonik bir aşık gibi beyhude koşmaktayız. Hazinenin tam üstündeyiz ama farkında değiliz. Hazine Halep keçisidir, Honamlıdır ve diğer keçi ırklarımız



Ülkemizde et ve süt açığını büyük bir kısmını Kıl Keçisi karşılamaktaydı, işsizlik ve istihdam sorununun çözümünde keçi yetiştiriciliği çok önemli rol oynamaktaydı. Ama ne yazık ki keçi düşmanlığı projesi, deli saçması bu uygulama ülkemizi felakete sürüklemiş insanlarımızı işsiz besinsiz bırakmıştır. Keçi ormanı yok ediyor iftirasını yayarak yörüklerin keçileri ormandan kovulmuştur. Keçisini satmayan keçi yetiştiricilerine ağır cezalar kesilmiştir. Keçisini satan köylü doğruca şehrin yolunu tutmuş, köyler boşalmış, şehirler varoşlara yığılan, işsiz güçsüz insanların yükünü taşıyamaz olmuştur. Aç kalan insanlar, şehirlerde suç patlaması oluşturmuştur.  Keçi düşmanlığının altında, Türk Milleti'ne düşmanlık yatmaktadır. Asıl amaç Toroslarda dumanı tüten tek bir yörük çadırı bırakmamaktır. İşte o zaman ancak, Türk'ün sırtı yere getirilebilinir. Ancak o zaman Türk'ü Anadoludan kovabileceklerdir. Anadolu Dağlarını, Amanosları, Gabar, Cudi, Küpeli Dağlarını bölücü haydutlar sarmıştır. Ha bire askerimize kurşun sıkmaktadırlar. Bu dağlardan, yörükler indirilmeseydi hainleri o dağlara bastırmaz, keklik gibi avlarlardı. Demek ki kıl keçisine saldırının temelinde başka işler var. Bu ihanet projesinin planlayıcıları, vaktiyle ülkemizi işgale gelen, emperyalist sömürgeci, batılı ülkelerdir.

Atatürk, ''Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet bizi asla yenemez’' buyurmuştur.

Keçi sütü, keçi eti, keçi peyniri, keçi yoğurdu gibi çok kıymetli besinleri milletimiz unutur olmuştur. Kanseri önleyen keçi sütü içemediği için, Türk Milleti, kanser çığ gibi büyümüştür. Etle beslenemeyen toplumların zeka düzeyi gerilemekte, sağlık ve sıhhati hızla bozulmaktadır. Et tüketmek Türk Milleti'nin bir yaşam biçimidir. Et tüketen canlılar avcı, diğerleri avdır, bu unutulmamalıdır.

 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis